Nieuwe regels daglichttoetreding voorlopig niet van kracht

Het Bbl stelt regels aan daglichttoetreding in gebouwen, de equivalente daglichtoppervlakte. In september 2022 heeft het ministerie van BZK de nieuwe regels en bepalingsmethode voor daglichttoetreding voor nieuwbouw aangekondigd. Waarmee aansluiting wordt gevonden met de Europese bepalingsmethode. De inwerkingtreding van deze nieuwe regels vindt niet eerder plaats dan 1 januari 2026. Het ministerie neemt daarover in 2025 een beslissing.

Auteur: Wesley van den Hoeven

De toekomstige regels worden gekoppeld aan de zogenaamde daglichtfactor volgens NEN-EN 17037. Te berekenen met software. De daglichtfactor heeft betrekking op de hoeveelheid daglicht (via een egaal bewolkte hemelkoepel, reflecties, lichtdoorlatendheid raam, obstakels etc.) die via daglichtopeningen in de ruimte valt. Deze methode brengt daglichttoetreding in gebouwen dichter bij de werkelijkheid. En verhoudt zich daardoor beter tot een effectief daglichtniveau voor de gebruiker. Uitgangspunt vanuit de wetgever is het beleidsneutraal omzetten van de huidige regels naar de nieuwe regels. Er is geen verzwaring van eisen beoogd (Stb. 2022, 360, p. 11). Daarbij opgemerkt dat de toekomstig aangestuurde bepalingsmethode NEN-EN 17037 niet te vergelijken is met de huidige standaard rekenmethode uit NEN 2057.

Tabel Nieuwe regels daglichttoetreding

Verblijfsgebieden/verblijfsruimten die voldoen aan de huidige regels voor daglichttoetreding voldoen niet zonder meer aan de nieuwe regels. Dit blijkt onder andere uit het feit dat de vorm van een verblijfsgebied of verblijfsruimte een belangrijkere rol inneemt. Aan de andere kant hebben straks (ook) andere parameters effect op het resultaat. De LTA-waarde van het glas is in dat opzicht een belangrijke factor.

Praktijkervaringen laten tevens zien dat algemene parameters en randvoorwaarden bij de daglichtfactorberekeningen cruciaal zijn voor ondubbelzinnige daglichtfactorresultaten. De norm NEN-EN 17037 geeft aanbevelingen, bijvoorbeeld een daglichtfactoreis, afmetingen van het rekenraster en reflectiefactoren. Maar deze norm stelt slechts beperkt verplichtingen aan een daglichtfactorberekening. De randvoorwaarden en in te stellen parameters zijn straks te vinden in de Omgevingsregeling.

De aanloop naar de inwerkingtreding van de daglichtfactor kent een lange weg. Vanaf 2018 zijn er onderzoeken gedaan naar de verschillen tussen de huidige en nieuwe methode. Vervolgens zijn na de internetconsultatie in 2021 de nieuwe regels in 2022 vastgesteld. Inmiddels is bekend dat het ministerie in 2025 beslist over het moment van inwerkingtreding. Waarbij de inwerkingtreding niet vóór 1 januari 2026 plaatsvindt. De aanscherpingen voor TOjuli per 1 juli 2024 en beoogde aanscherping en uitbreiding van de milieuprestatie-eisen per 1 juli 2025 roept de vraag op of het niveau van de daglichtfactor-eisen opnieuw tegen het licht moet worden gehouden.

Tabel Nieuwe regels daglichttoetreding

Grafiek Nieuwe regels daglichttoetreding